Op 26 september 2018 spreekt Ad van Liempt de lezing uit onder de titel

"Brandsma en De Jong – de tragiek van een duo."

Korte inhoud:
Titus Brandsma werkte aan de laatste opdracht van zijn leven, het van NSB-smetten vrijhouden van de katholieke pers in de oorlog, in nauwe samenwerking met aartsbisschop Jan de Jong van Utrecht. De dramatische afloop van Brandsma’s missie heeft ook De Jong niet onberoerd gelaten. Over die missie en over die twee karaktervolle mannen gaat de eerste Titus Brandsmalezing 2018.

Ad van Liempt (1949) werkte bijna veertien jaar in de regionale dagbladjournalistiek voor hij overstapte naar de televisie. Hij werkte bij het NOS Journaal en had leidinggevende functies bij Studio SportNOS-Laat en NOVA. In 2000 was hij mede-oprichter en eerste eindredacteur van het geschiedenisprogramma Andere Tijden. Later werd hij, tot zijn vertrek in 2010, chef van de afdeling geschiedenis van NPS/VPRO. Sinds 2006 is hij bijzonder lector onderzoeksjournalistiek aan de Hogeschool Utrecht.

Van Liempt schreef diverse boeken, o.a. over de Indonesische kwestie, de Justitiecrisis van 1998 en over de betaalde jodenjacht in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog (“Kopgeld”). In 2009 schreef hij het boek bij de tv-serie De Oorlog, en in 2013 bij de serie Na de Bevrijding. In 2015 verscheen van zijn hand ‘Aan de Maliebaan’ – een boek over de gebeurtenissen rond deze fameuze Utrechtse allee tijdens de tweede wereldoorlog.

Van Liempt werd onderscheiden met een Beeld en Geluid-Award en de ere zilveren Nipkowschijf voor zijn gehele televisiewerk en kreeg in 2011 een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam.

Zijn lezing sluit prachtig aan bij onze wisselexpositie

 "AARTSBISSCHOP TEGENOVER AARTSVIJAND"

Plaats:        Maria van Sevenwoudenzaal naast de 
St Franciscusbasiliek in Bolsward.